Monday, August 30, 2010

KESILAPAN MUSLIM DI BULAN RAMADHAN


Pada hemat Kiesya, kita bolehlah mengatakan bahawa objektif atau sasaran yang perlu dicapai oleh Muslim di bulan Ramadhan ini kepada dua yang terutama. Iaitu taqwa dan keampunan. Perihal objektif taqwa telah disebut dengan jelas di dalam ayat 183 dari surah al-Baqarah. Manakala objektif ‘mendapatkan keampunan' ternyata dari hadith sohih tentang Sayyidatina Aisyah r.a yang bertanya kepada nabi doa yang perlu dibaca tatkala sedar sedang mendapat lailatul qadar. Maka doa ringkas yang diajar oleh Nabi SAW adalah doa meminta keampunan Allah SWT.Bagaimanapun...

KIESYA SIAPA?TAK PENTING...


haloa...Kadang2 ramai yang mencelah nak tau sangat siapa kiesya ni? Tak penting pun semua tu,yang penting,info dari blog kiesya,sama2 dapat kita manfaat dan sebarkan ok?... Bukan apa,tadi hOusemate kiesya sibuk nak tau sape Kiesya,hehe jangan marah eh kepada sesape yang berkenaan...Ini bukan web mencari publisiti mahupun populariti,tapi web yang menyebar serta berkongsi maklumat untuk tatapan semua,sekian... =)

AWAS DENGAN PEMAKANAN KITA

Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari,
kita tak boleh sembarangan. Hal inilah penyebab terjadinya berbagai
penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung,
keracunan makanan dan lain2 penyakit. Apabila anda telah mengetahui
ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lainnya.

RAHSIA RUKUN SOLAT


As Salam pembaca blogger...Setelah sekian lama blog kiesya ni berhabuk,kiesya nak polish sikit blog ni dengan info mengenai solat kita...em?tak menarik?ala spent 5mnt je baca,ok??Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang dah tahu atau panduan bagi yang baru tahu......

Saturday, August 21, 2010

38 CARA BAKAR KALORI


Berikut merupakan jumlah kalori yang dibakar mengikut aktiviti yang dilakukan bagi mereka yang mempunyai berat antar 68 hingga 70 kg. Yang lain2 pun boleh saja praktikkan. Sebab masih ramai juga yang masih tak ambil tahu tentang pembakaran kalori ni,yang mereka tahu,bakar roti tak pun ikan bakar,hehe...

Thursday, August 19, 2010

AIR PANAS ATAU SUAM


Fakta ini sangat bagus. Bukan semata-mata berkenaan air suam, tetapi berkenaan Serangan Jantung ..... Masyarakat Cina dan Jepun minum teh panas untuk ketika bersarapan, bukannya air sejuk, mungkin inilah masanya kita perlu mengubah tabiat minum semasa makan.

ILMU UNTUK DIKONGSI BERSAMA


Pagi semlm dengar radio ikim (91.50 fm), ustaz Zawawi citer tentang sunnah Rasulallah s.a.w.
Antaranya tentang bab memberi salam .
Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum" dan menjawab salam
dari para sahabat dgn salam yg penuh "waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh"

Tuesday, August 17, 2010

KELAHIRAN ANAK JENGKING

Apa khabar semua? Harap berada dalam keadaan sihat sentiasa... Sebelum ni kita penah saksikan bayi dilahirkan dari rahim ibunya, tapi kalau makhluk ALLAH yang ni macam mana pulak ye?... SubhanALLAH, sungguh indah ciptaannya...Tapi KieSya macam geli pun ada gak tengok gambar ni,hehe =p

Saturday, August 7, 2010

TRAGEDI WTC DALAM AL-QURAN


Tragedi September 11 ternyata sudah dituturkan Allah dalam Al-Quran Surah At-Taubah : 109."Maka apakah orang-orang yang mendirikan masjidnya di atas dasar taqwa kepada Allah dan keridhaanNya itu yang baik, atau orang-orang yang mendirikan bangunannya di tepi jurang yang runtuh, lalu bangunannya itu jatuh bersama-sama dengan dia ke dalam neraka Jahannam. Dan Allah tidak memberikan petunjuk kepada orangt-orang yang zalim."
Di situ disebutkan keruntuhan bangunan kerana yang mendirikannya adalah orang-orang yang zalim.

Friday, August 6, 2010

DISEBALIK UNGKAPAN BABI DAN FAKTANYA



Erkk..Alhamdulillah..kenyang setelah makan rezeki halal yang ALLAH kurniakan...emm so makanan tak halal tak sedap ke?..ahha tu KieSya taknak sentuh, nanti tersilap cakap susah pulak kan..huhu..KieSya nak kongsi sikit pasal fakta mengenai babi ni..em tak sedap kan bunyinye?..ok2,encik Bi..hehe..ok2 jom share info ni,byk membebel lak kan..

Thursday, August 5, 2010

BUDAK MATI DIGILIS LORI

Moshi moshi!!..apa kabar semua? Ada baik? Moga dalam keadaan sihat sejahtera...Baru-baru ni, KieSya kerap dapat email berkaitan eksiden je...Em,dah la yang ngeri pulak tu... Tapi takpe la kan, jadikan pengajaran untuk kita supaya berhati-hati sentiasa walau dimana pun kan...ok tanpa membuang masa,jom kita saksikan gambar ni,tada!!(jgn makan sambil tengok)

Tuesday, August 3, 2010

BAYI 1 TAHUN MENGANDUNG

Seorang anak bayi kecil dari Arab Saudi telah dipercayai mengandung/hamil. Doktor disana mengatakan bahawa kes ni merupakan kes yang unik dalam dunia nih..Para doktor memberitahu bahawa

GAMBAR GELAGAT PEMIMPIN

halo halo...emm soryla xsempat nk update blog,kuliah pun dari pagi smpai mlm...takde masa langsung nak buat apa2... Tapi tak pe la kan,tuntut ilmu tak perlu nak merungut...owh lupe, pe kata kita tenangkan jiwa kacau ni sambil melihat gambar2 gelagat pemimpin...adiOs!!.. ;)

Selamat Membaca...

Related Posts with Thumbnails