Thursday, July 12, 2012

APAKAH MAKSUD TANDA GIGITAN PADA APPLE?


Apple cipta logo macam tu bukan sebab suka-suka,bukan sebab dah takde idea tapi semuanya bersebab.Korang rasa apa sebabnya?Kenapa tak pakai buah lain,banyak lagi buah lain kat dunia ni kan,apple juga jadi pilihan Steve Job dan logo ini dah jadi terkenal boleh dikatakan satu dunia tahu.Tengok je apple kena gigit dah tahu apa benda. Tapi kenapa apple?.Ada beberapa sebab dan teruskan membaca untuk mengetahuinya. 









1. Antara sebabnya adalah apple yang tidak digigit akan kelihatan seperti 
    jeruk mahupun buah yang lain.

2. Apple adalah buah terakhir yang dimakan sebelum bapa komputer 
    moden menemui ajalnya iaitu Alan Turning. 



3. Antara lain ialah gigitan tersebut bermaksud byte..atau cara sebutannya  
    bite. Ia hampir sama dengan kapasiti memori seperti gigabyte megabyte 
    dan lain-lain.

4. Filosofinya, apple diumpamakan sebagai ilmu pengetahuan. Gigitannya 
    adalah simbol kalau manusia tidak mampu memakan semua ilmu, tapi 
    hanya sebagian saja.

5. Mengenangkan teori Isaac Newton yang melihat apple jatuh dari sebatang 
    pokok lalu tercetus idea graviti dan sebagainya.



6. Steve yang suka memakan buah apple dan pada awalnya beliau dan 
    rakannya ingin membuka perusahaanapple dan simbol apple lah yang 
    digunakan.

7. Namun begitu,pencipta logo itu sendiri Rob Janoff mengatakan bahawa 
    ianya hanyalah sebuah simbol yang mempunyai pelbagai variasi tetapi 
    masih ramai yang tidak percaya akan kenyataan ini dan sampai sekarang   
    jadilah ianya gigitan apple yang misteri.



6 comments:

  1. baghuu kawe tahu. haha. tak amek kesah pun sbelum niy. nyahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la ramai yg xamik kisah sbb bnda xpenting pu..tpi apa salahnya amik taw kan.. :)

      Delete

Terima Kasih atas komen yang positif :)

Selamat Membaca...

Related Posts with Thumbnails