Tuesday, July 31, 2012

TENTANG BRUCE LEE YANG MUNGKIN ANDA TIDAK TAHU


Siapa tak kenal dengan lagenda terkemuka Bruce Lee. Hampi satu dunia tahu dengan ketangkasan dan kehebatan beliau.Tapi aku rasa masih ramai juga yang tak tahu dan kurang info tentang Bruce Lee yang awesome ni.Walaupun dia awesome,aku dengar dia kalah dan mati sebab kena penangan silat,entahla,tak pasti fakta tu betul ke tak.Entry kali ini aku ade beberapa fakta yang aku rasa sangat menarik untuk dikongsi,ditatap dan dimamah.Korang tahu tak cerita IP MAN tu,ha tu la guru dia!

CARA MENGENALI BARANG DIPERBUAT DARI KULIT BABI

Sekarang ini terdapat pelbagai jenis barangan kulit seperti kasut, beg tangan dan sebagainya yang diperbuat daripada kulit babi. Biasanya barangan daripada kulit babi ini tidak semahal barangan yang diperbuat dari kulit binatang lain. Barangan kulit babi ini terdapat di mana-mana seperti di kompleks beli-belah atau barangan bundle yang diimport dari negara-negara lain seperti China, Filipina, Jepun, Korea mahu pun USA. Kadang-kadang kulit babi ni susah kita nak kenal pasti,lagi2 bila pihak pembuat tu dah warnakan kan ke,gulung ke lipat ke,so nak taknak kita kena teliti betul-betul.

Monday, July 30, 2012

NYAMUK KENCING SEMASA HISAP DARAH

Serangga penghisap darah seperti nyamuk memang pelik sebenarnya semasa menghisap darah. Seperti yang diketahui sebelumnya oleh para ahli saintis yang awesome, mereka kencing terlebih dahulu. Dan di luar dugaan, mereka juga mengeluarkan cecair pre-urin berupa darah! Perilaku tersebut membuat para saintis bingung. Claudio R Lazzari,entomolog dari Fran├žois Rabelais University in Tours,Perancis...

KENAPA HAIWAN PERLU DISEMBELIH?

Pernahkah korang semua terfikir kenapa haiwan perlu disembelih terlebih dahulu sebelum di makan?. Bukan hanya kerana disebabkan perintah Allah,tetapi dari sudut sains juga,terdapat banyak fakta kebaikan menyembelih binatang terlebih dahulu. Kadang-kadang kita pandang remeh benda hal ni,padahal apa yang kita makan akan jadi darah daging kita,persoalannya kita yakin ke semua yang kita makan tu melalui proses halal islam?Tahu ke kita dari mana sumbernya dan cara prosesnya?Sebab apa yang aku paham,kalau kita makan makanan yang tak halal,doa kita susah nak diterima Allah,wallahualam. Minta dijauhkan

Thursday, July 26, 2012

7 TIPS MENGATASI MULUT BERBAU SEMASA BERPUASA

Selama menjalankan ibadah puasa, masalah bau mulut seringkali menimbulkan ketidakselesaan. Semasa berpuasa, pengeluaran air liur dalam mulut dan dalam saluran pencernaan berkurang sehingga menjadi lebih kering. Akibatnya timbul halitosis atau bau mulut. Bau mulut juga boleh disebabkan penyakit sistemis seperti liver, perut, saluran pernafasan dan ginjal. Sedangkan penyakit gigi dan mulut penyebab nafas tak segar di antaranya gigi berlubang, radang gusi, gingivitis kerana karang gigi, dan periodontitis. Tapi bagi kita orang islam,mulut orang yang berpuasa ni harum baunya macam kasturi di sisi Allah SWT. Ok just for sharing tips,sila baca dengan senang hati.

Tuesday, July 24, 2012

5 LANGKAH ATASI RASA TAKUT DALAM GELAP

Tahukah korang yang ramai manusia kat muka bumi ni sebenarnya takut dalam gelap,takut untuk tidur dalam gelap,takut nak pergi dalam gelap kalau lampu takda dan yang paling best,orang dewasa pun ramai yang takut,bukan setakat budak kecik je.Ternyata bukan hanya anak kecil yang takut gelap. Banyak orang dewasa yang mengalaminya. Bahkan kajian yang diadakan oleh Warwick Castle, pada abad pertengahan di Warwickshire, Amerika, menunjukkan bahawa 10 peratus daripada orang dewasa di Amerika (jumlahnya dianggarkan 5 juta orang) taknak ditinggalkan

Friday, July 20, 2012

7 PERKARA JANGAN DILAKUKAN SELEPAS MAKAN

Assalamualaikum. Kadang-kadang,terlalu banyak mitos dan teori yang kita ikut dan amalkan dalam kehidupan seharian. Adaalanya aku rasa tak masuk akal pun ada,tapi nak buat macam dah orang tua cakap,jangan melawan. Tapi kadang-kadang ada juga yang betul dari segi sainsnya. Apa yang aku akan senaraikan ni adalah beberapa perkara yang kita tidak digalakkan untuk buat. Kalau nak buat juga dan masih degil,terpulanglah ye,tak salah pun tapi kesannya korang tanggunglah sendiri ye sahabat.

5 PERINGKAT DALAM DUNIA HACKER

Aku memang teringin sangat nak jadi hacker ni. Tapi bukan senang weh,buat  Java dengan C++ pun dah migrain ni pulak nak jadi hacker,mimpi jela.Memang hebatla hacker ni,aku memang respect,patutnya kerajaan jaga mereka ni elok-elok,bolehla curi duit bank dunia ke kan?. Matila aku lepas ni kena masuk lokap atas sebab menghasut orang,haha.Sila jangan buat laporan pasal entry ni ye. Namun,hacker ni ade peringkat dia juga,yang hebat,yang nampak macam hebat,yang buat-buat hebat,semua ada.

Thursday, July 19, 2012

FAKTA MENARIK TENTANG KUCING

Kucing memang dah jadi binatang peliharaan dari dulu lagi dan pada zaman dahulu,kucing dianggap sebagai dewa. Sebab tu dalam cerita Mummy,dia takut tengok kucing. Tetapi sekarang ni kucing dah jadi peneman bagi manusia. Ada beberapa fakta yang mungkin korang semua tak tahu tentang kucing ni. Sayangilah kucing sebab dia binatang peliharaan yang Rasulullah sayang sangat. Kadang-kadang aku tengok orang sepak terajang je kucing ni,tak kisahla dia kotor ke comot ke,tapi dia bukannya panjat naik atas kepala korang ke apa ke,kalau dia kacau pun minta

Tuesday, July 17, 2012

PROTON DI SERATA DUNIA

Kalau bukan kita,siapa lagi. Kalau bukan rakyat malaysia,siapa lagi. Apa pasal yang korang anti sangat dengan kereta proton ni?Cerita pom pang bagai tapi rupanya pakai kereta proton gak,ceh!. Tahu tak korang yang kita dah banyak buat part sendiri?Kalau tak percaya,sila dapatkan informasi yang dari firsthand,bukannya yang dari mulut ke mulut,bukan yang dah ditokok tambah,bukan yang dah letak rempah ratus bagai.Memang aku akui

Monday, July 16, 2012

FAKTA TENTANG BUNUH DIRI


Bukan setakat benda elok dan baik je ada fakta,tapi benda yang tak elok kita nak dengar pun ada fakta juga. Bunuh diri memang banyak berlaku kat dunia ni,tu cara paling pintas bagi mereka yang terlalu stress,banyak masalah,putus cinta atau terlalu banyak hutang lalu mengambil keputusan membunuh diri sebagai jalan penyelasaian terbaik. Ingatlah sahabat semua,tak bau syurga bagi kita yang Islam ni kalau buat perkara terkutuk macam itu.Bunuh diri bukanlah jalan pintas untuk selesaikan masalah dan bukan juga cara terbaik.

BUKU KOSONG YANG TERLARIS DI DUNIA

Kalau dah namanya laris,mestilah isinya pun mantap dan best untuk dibaca,namun begitu lain pulak kisahnya dengan sebuah buku yang hanya kosong tidak tertulis apa-apa tetapi menjadi buku terlaris di dunia.Sebuah buku berjudul 'What Every Man Thinks About Apart From Sex' (apa yang lelaki fikirkan selain sex) secara mengejutkan menjadi Best Seller atau kategori terlaris di laman Amazon.Seberapa baguskah buku ini ...???

AYAT "AKU CINTA PADAMU" DALAM 100 BAHASA

Bagi mereka yang bercinta tu,apa kata kalau korang guna ayat lain sikit untuk luahkan rasa cinta pada kekasih korang tu,yela asik guna ayat sama i love you je kan,so sesekali bagila warna warni sikit ayat manis bergula tu. Entry kali ni aku senaraikan 100 jenis bahasa yang bermaksud "aku cinta padamu" atau yang seumpama dengannya. Tapi kalau yang forever alone tu,tak dapat la nak bantu ye.Oleh itu,kepada mereka yang bercouple,sila la rajin-rajinkan tangan untuk membaca entry ini.

Thursday, July 12, 2012

ANTARA SEBAB ORANG MENG-UNFOLLOW ANDA


Kalau kita artis tak kisahla ramai follower dan peminat,tapi kalau kita ni sekadar manusia biasa yang menjalankan tugas dan aktiviti biasa,memangla tak banyak la follower,lagi-lagi lelaki.Kalau gegerlz yang cun tu lain la cerita bukan main lagi ramai follower. Biasanya orang-orang meng-unfollow korang di Twitter kerana beberapa alasan, misalnya suka marah atau kamu jarang sekali MENG-tweet. Di bawah ini disajikan beberapa alasan mengapa orang mengklik unfollow pada anda. semak baik-baik ye dan teruskan membaca..

APAKAH MAKSUD TANDA GIGITAN PADA APPLE?


Apple cipta logo macam tu bukan sebab suka-suka,bukan sebab dah takde idea tapi semuanya bersebab.Korang rasa apa sebabnya?Kenapa tak pakai buah lain,banyak lagi buah lain kat dunia ni kan,apple juga jadi pilihan Steve Job dan logo ini dah jadi terkenal boleh dikatakan satu dunia tahu.Tengok je apple kena gigit dah tahu apa benda. Tapi kenapa apple?.Ada beberapa sebab dan teruskan membaca untuk mengetahuinya. 

MEMPUNYAI HAIWAN PELIHARAAN MAMPU UBATI PENYAKIT

Selain dari hobi, binatang peliharaan juga sedikit sebanyak memberikan kita kesihatan dari segi mental mahupun fizikal. Cuma ramai yang tak tahu,tak perasan dan taknak ambil tahu.Apa salahnya menjaga haiwan seperti kucing,hamster dan macam-macam lagi dijadikan sebagai hobi dan secara tak langsung memupuk rasa cinta terhadap haiwan itu sendiri bahkan Rasulullah sendiri tersangatlah sayangnya kat kucing. Mungkin sebab kucing ni manja bila kita belai dan usap dia. Tak salah mencuba,kalau tak pandai nak jaga sesetengah haiwan,tak payah risau semuanya dihujung jari sekarang,antara nak atau tidak je. Teruskan membaca...

Wednesday, July 11, 2012

8 HAIWAN YANG DITUDUH SEBAGAI SPY


8 haiwan yang Digunakan Sebagai Mata-Mata,Seekor burung pemakan bangkai baru-baru ini "ditangkap" di Arab Saudi, dituduh sebagai mata-mata untuk agen asing Mossad Israel intelijen. Meskipun mungkin tampak seperti kejadian biasa, burung nasar ini hanyalah salah satu dari banyak binatang yang telah dituduh mata-mata.Dari serangga sampai tupai, binatang telah dituduh berbagai bentuk spionase selama bertahun-tahun. Seiring perkembangan teknologi, tampaknya kecenderungan ini akan terus meningkat. 
Apakah tuduhan ini hanya ketakutan tak beralasan atau kebenaran yang aneh ?

INILAH YANG TERJADI DI INTERNET SELAMA 60 SAAT

Tahukah korang semua apa akan terjadi kalau kita terdisconnect atau internet terputus atau memang kita tak online masa tu?. Tahukah korang kalau internet terputus masa tengah main game online,manusia boleh jadi sawan dan menerima gangguan otak yang kritikal?.Bagi sesiapa yang rajin membaca dan cari maklumat tu,mesti dah tahu. Kalau dalam saham,seminit tu pun penting sebab dalam masa seminit tu pun saham boleh turun naik,ini pulak internet yang kita sedia maklum mugkin cecah berbilion atau trilion penggunanya daripada serata dunia dan inilah yang akan terjadi kepada internet kita selama 60 saat.

Sunday, July 1, 2012

BLOG YANG BERHABUK

Fuhh fuuhh...Alahai lama sangat rasanya tak mengupdate post baru. Maklumlah sibuk nak exam,sibuk dengan family(padahal takda komitmen pape pun)..So dengan rasa bangganya, DK akan mengupdate post yang baru lagi segar dari ladang mulai sekarang. Pastu macam biasala,bila dah sibuk,berhabuk la balik. Bila dah macam tu,benda sama je berulang. Sekarang ni pun dah banyak sangat blog dan kebanyakannya palagiat je semua postingnya. Bosan la kalau macamtu,asyik nak copy and paste je,baik tak payah ada blog.

Selamat Membaca...

Related Posts with Thumbnails