Sunday, May 29, 2011

SELAMATKAN KOMPUTER ANDA DENGAN VIRUS

Memang itulah tekniknya,hasilkan virus untuk kuatkan antivirus. Macam ni ceritanya,DK akan memberi satu tips yang sangat berguna untuk keselamatan komputer anda,untuk memeriksa sekiranya anti-virus anda berfungsi dengan baik atau tidak,cuba la praktikkan apa yang DK akan kongsi.Artikel ini memang khas ditujukan untuk wanita sebab ramai kaum hawa yang pandang remeh je benda ni,yela kaum adam suka membelek,godeh,usik dan tak perlu nak ingatkan lagi tentang penjagaan komputer ni...



Ini dia,cuma ikut step ni ok....

Copy kod di bawah di dalam notepad.

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

Kemudian save as fakevirus.exe atau eicar.com (kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama)

Sekiranya anti virus anda updated atau berfungsi, ia akan memberi amaran segera kepada anda dengan arahan tertentu atau terus didelete file itu. Bagi mereka menggunakan Avira Anti Virus, seperti saya, pc anda akan berbunyi dan ada arahan untuk anda memdeletenya. So my anti virus berfungsi.
Kalau tiada detection atau anti virus anda buat dek,bermakna anti virus anda tidak updated atau 'tidur'. Mula updated anti virus anda atau cari anti virus baru.

File eicar.com diwujudkan untuk keselamatan. Ia bukan virus. Ia adalah satu ujian standard yang dibangunkan oleh Penyelidikan Anti Virus Komputer untuk Insitut Eropah (EICAR). Semua produk anti-virus diprogram untuk mengesan file ini seperti kelihatan virus sebenar. Kerana itu, anda boleh dengan selamat mengujinya sama ada untuk menentukan anti virus anda berfungsi, tanpa bimbang ia akan menjangkiti komputer anda.

Sekiranya anti virus anda tidur dan file ini tidak didelete, anda usah risau, ia tidak akan merosakkan pc anda dan sekiranya mahu mendelete file ini. Anda boleh sama ada menggunakan cara manual, drag ke thrash bin atau open task manager (ctrl-alt-delete) dalam satu masa, click pada bahagian processes (sebelah application kat atas tu) kemudian cari program atas nama tadi (fakevirus.exe), click sekali (bold) pada program itu dan click end process kat bawah tu.Click ya untuk alihkan dari aktif atau dlm English (yes this should remove it from being active).

4 comments:

  1. wahhh. berkesan!

    ReplyDelete
  2. @Anonymous
    ah ha...baguslah kalau dah cuba =)

    ReplyDelete
  3. aku xfhm la...mcm ne nk wat???zakey

    ReplyDelete
  4. @Anonymous
    zakey,copy je code yg aku bg tu,pastu letak paste dlm note pad,pastu save as dgn title aku bg tu,then siap!

    ReplyDelete

Terima Kasih atas komen yang positif :)

Selamat Membaca...

Related Posts with Thumbnails